Til forældre – ‘Er du okay?’

I en familie, hvor en forælder er alvorligt syg, kan der opstå mange tunge tanker og svære følelser.

Her på siden kan du som forælder læse mere om Børn, Unge & Sorgs tilbud ‘Er du okay?’ til teenagere, der lever som pårørende til en alvorligt syg forælder.

Du kan også finde gode råd til, hvordan du som den raske eller syge forælder kan håndtere de forskellige situationer og udfordringer i forhold til dit barn/teenager.

Husk dig selv

Det er hårdt at skulle håndtere sygdom i familien og samtidig også være der for sine børn. Det kan derfor være en god idé selv at få hjælp for bedre at kunne finde kræfter til at hjælpe dine børn.

Mange børn og unge klarer sig uden psykologhjælp. Det gør de blandt andet, når de voksne omkring dem er i stand til at håndtere situationen og barnets behov.

[addtoany url="https://erduokay.dk/foraelder/?nr=1" title="Husk dig selv"]
Husk de større børn

Selv om teenagere og større børn, der ikke bor hjemme, er ‘store’ og på mange måder kan klare sig selv, så har de alligevel brug for din støtte.

Du kan opfordre dem til at læse her på siden Er du okay? – vores tilbud for teenagere, der har en alvorligt syg mor eller far. Du kan også læse mere om teenagere/unge der har syge forældre her.

Som forælder eller pårørende kan det også være en god idé selv at kigge rundt her på sitet og få et indblik i, hvad der rører sig i de unge.

[addtoany url="https://erduokay.dk/foraelder/?nr=2" title="Husk de større børn"]
Online-tilbud hos Børn, Unge & Sorg

I Børn, Unge & Sorg har vi en lang række unge frivillige tilknyttet, hvoraf mange af dem har levet med syge forældre. De frivillige unge bruger deres dyrekøbte erfaringer til blandt andet at støtte andre unge, der lever med syge forældre.

De frivillige sidder klar på Sorglinjen på telefon 70 209 903, ligesom man kan chatte med de frivillige hver eneste dag kl. 17-21.

Du er som forælder også  meget velkommen til at kontakte de frivillige og høre om deres erfaringer – eller du kan skrive et brev til Brevkassen, hvis du har spørgsmål til de frivillige. De frivillige vil svare på dit brev indenfor en uges tid.

[addtoany url="https://erduokay.dk/foraelder/?nr=3" title="Online-tilbud hos Børn, Unge & Sorg"]
Når sygdommen rammer

Når sygdom rammer, og man får stillet en alvorlig diagnose, kan man reagere meget forskelligt. Det er almindeligt at blive chokeret, vred og ked af det. Nogle føler sig handlingslammede, mens andre går i gang med at foretage sig en masse.

Når man som voksen har sundet sig lidt, bliver det næste, hvordan man skal fortælle det til sine børn.

Mange voksne er i tvivl om, hvordan man skal tale med børn om alvorlig sygdom. Hvor meget skal man fortælle dem om sygdommen, hvor ærlig skal man være. Hvornår skal man fortælle dem det – og hvordan taler man overhovedet om noget så svært. Det kan du se og læse mere om lige her:

Se film og læs mere hos Børn, Unge & Sorg

[addtoany url="https://erduokay.dk/foraelder/?nr=4" title="Når sygdommen rammer"]
Sygdommens opture og nedture

For nogle børn og unge bliver livet med en alvorligt syg forælder til en hverdag, der strækker sig over lange perioder. Måske et helt børne- eller ungdomsliv. Hverdagen er præget af uvished og uforudsigelighed.

Der er mange praktiske omstruktureringer af familielivet og ofte følelsesmæssige rutsjeture med svingninger mellem håb, usikkerhed og angst for at miste. Børnene tager ofte hensyn og vil ikke bebyrde deres forældre med egne problemer – nogle kommer derfor til at gå meget alene med deres tanker og bekymringer. Det kan du se og læse mere om lige her:

Se film og læs mere hos Børn, Unge & Sorg

[addtoany url="https://erduokay.dk/foraelder/?nr=5" title="Sygdommens opture og nedture"]
Hvis sygdommen er uhelbredelig

Hvis man får den besked, at sygdommen ikke kan helbredes, og den helbredende behandling opgives, er det godt at fortælle det til børnene, så de får tid til at forberede sig. Det kan være svært at tale om, fordi det er så ubærligt, men i Børn, Unge & Sorg kan vi se, at det efterfølgende sorgforløb kan blive lettere i familier, hvis man får talt om det.

Mange børn kan gå med bekymringer om fremtiden; hvad vil der ske, kan man blive boende, vil der være penge nok, skal man flytte skole, kan man blive ved med at gå til fritidsinteresser osv. Det kan du se og læse mere om lige her:

Se film og læs mere hos Børn, Unge & Sorg

[addtoany url="https://erduokay.dk/foraelder/?nr=6" title="Hvis sygdommen er uhelbredelig"]
Hvis man dør af sygdommen

Der kan melde sig mange forskellige tanker og spørgsmål i tiden op til nærtstående død. Hvordan forholder man sig selv? Og hvordan forbereder man sine børn, både mentalt og helt praktisk?

Man kan gøre sig mange tanker om, hvorvidt børnene skal være til stede, når forælderen dør, om de overhovedet skal se forælderen død, og hvordan de kan sige farvel. Det kan du se og læse mere om lige her:

Se film og læs mere hos Børn, Unge & Sorg

[addtoany url="https://erduokay.dk/foraelder/?nr=7" title="Hvis man dør af sygdommen"]

Forældreinformation på flere sprog

De mange tanker som forælder

Som forælder tumler man med en lang række spørgsmål – blandt andet om, hvordan du bedst hjælper og støtter op om din teenager i den svære situation.

Selv om du kan føle sig hjælpeløs og afmægtig, så er der noget, du kan gøre for at lette situationen for din teenager, når du selv eller din ægtefælle er alvorligt syg.

Under et sygdomsforløb vil der undervejs opstå forskellige udfordringer og ting, man skal forholde sig til afhængigt af, hvad man fejler, og hvor i sygdomsforløbet man befinder sig.

Husk, at du altid er velkommen til at kontakte vores psykologrådgivning. I telefonen kan du få rådgivning af vores psykologer om, hvordan du bedst støtter dine børn i den situation, jeres familie står i.

Psykologerne kan også hjælpe dig med at vurdere, om din teenager har brug for professionel hjælp. Du kan også altid opfordre din teenager til at prøve Børn, Unge & Sorgs test her på siden: ‘Er du okay?‘.

Om 'Er du okay?'

Børn, Unge & Sorg går helt nye veje for at sikre gratis, landsdækkende hjælp og behandling til de cirka 22.000 pårørende teenagere, der hvert år oplever, at mor eller far rammes af alvorlig sygdom.

’Er Du Okay?’ er navnet på Børn, Unge & Sorgs gratis terapitilbud, der skal sikre hjælp til pårørende teenagere fra hele landet.

Her på erduokay.dk kan alle unge pårørende finde viden, gode råd, genkendelse og ikke mindst teste om de har brug for professionel hjælp.

Som forælder/pårørende kan du også finde gode råd om, hvordan du bedst hjælper og støtter op om din teenager i den svære situation.

Mød os

Hos Børn, Unge & Sorg møder både du og dit barn dygtige og erfarne medarbejdere, der er vant til at tale med unge om sygdom i familien. Vi har 20 års erfaring i at hjælpe pårørende børn og unge. Vi har 30 ansatte og mange af dem er psykologer. Du kan møde nogle af dem her:

Thomas
Psykolog

Marie
Psykolog

Tina
Psykolog

“Jeg er alvorligt syg – hvordan støtter jeg bedst mine børn?”

Pjecen “Jeg er alvorligt syg – hvordan støtter jeg bedst mine børn?” er til alvorligt syge forældre og ægtefæller med teenagere/større børn.

Pjecen giver en række forslag til, hvordan du kan støtte dine børn bedst muligt.

Læs pjecen online her eller få den tilsendt ved at sende en mail til info@sorgcenter.dk.

Bag ‘Er du okay?’ står Børn, Unge & Sorg i samarbejde med Egmont Fonden og Liljeborgfonden:

“For rigtig mange børn og unge går tilværelsen i stå, når en mor eller far rammes af alvorlig sygdom. Uvished, angst, praktiske opgaver og et stort ansvar sætter ofte en brat stopper for barndommen eller ungdomslivet. Belastningen kan stå på i mange år, og følgevirkningerne kan vare hele livet. Vi har derfor brug for flere og nye indsatser, der sikrer professionel hjælp, men som også giver de unge mulighed for at møde andre unge i samme situation. Og det er netop hvad vores nye tilbud ’Er Du Okay?’ kan sikre.”
– Preben Engelbrekt, direktør i Børn, Unge & Sorg.

“For første gang nogensinde er det nu muligt at tilbyde unge med alvorligt syge forældre hjælp gennem webbaseret støtte og terapi. Det er et stort skridt, da de unge pårørende nu kan få kvalificeret hjælp, uanset hvor i landet de bor. Det har ikke tidligere været en mulighed. Derudover viser internationale erfaringer, at kvalificeret, online behandling har en lige så god effekt, som hvis forløbet foregik ansigt til ansigt.”
– Henriette Christiansen, direktør for Egmont Fondens Støtte- og bevillingsadministration.

“Er Du Okay-projektet hjælper præcis de unge mennesker, som vi blandt andet har til formål at støtte i Liljeborgfonden samtidig med at Børn, Unge & Sorg er en organisation med et meget stærkt engagement. Det har derudover været et vigtigt kriterium for os, at projektet undersøger de digitale muligheder for at komme i kontakt med en målgruppe, som det ellers kan være svært at nå. Også i det lys har vi store forventninger til resultaterne af projektet.”
– Martin Høyer-Hansen, bestyrelsesformand i Liljeborgfonden.

Hør hvad unge siger om at leve med alvorligt syge forældre