Når mor eller far har en fysisk sygdom
Hvis du har en fysisk syg forælder, kender du måske til, at det kan være svært at tale om og helt forstå.
Det kan for eksempel føles utrygt, fordi sygdommen ændrer meget derhjemme.
Man kan begynde at bekymre sig for fremtiden. Hvad kommer der til at ske med min syge mor eller far?
Og det kan betyde, at man har mere svært ved at koncentrere sig i skolen eller helt føle, at man kan være sammen med vennerne, som man plejer, fordi der er kommet mere alvor ind i ens liv.
Når det er sådan, kan det nogle gange være rart at få støtte til at takle, at der er flyttet sygdom ind i ens familie.
Det er meget forskelligt, hvad man kan have brug for. Nedenfor kan du se eksempler på muligheden for at få hjælp og se, hvad der måske kunne give mening for dig.
Ikke det samme overskud
Du har mulighed for at få individuelle samtaler og få hjælp til at tale om, hvad der er særlig svært for dig. Måske tænker du, at der er din mor eller far, der er syg, og at du ikke har brug for at tale med en psykolog, men vores erfaring er, at det kan være rart at have et sted, hvor du kan tale om dine egne følelser, tanker og behov.
Det kan for eksempel være, at du ikke har det samme overskud, som du havde før din mor eller far blev syg og føler dig presset. Eller det kan være svært og bekymrende at se på en mor eller far, der måske har forandret sig efter hun eller han er blevet syg.
Måske sover du virkelig dårligt om natten? Måske føler du dig mere alene eller anderledes eller udenfor?
Sygdom rammer hele familien
Der er også mulighed for, at både du og din familie kan få hjælp til at tale sammen om, hvordan det er for jer, at en af dine forældre er blevet fysisk syg.
Det kan nogle gange være svært at finde tid til at tale om sygdommen sammen som familie. Det kan føles akavet at tale om, eller du kan måske sidde med en følelse af, at du ikke vil belaste eller gøre dine forælder/forældre kede af det ved at fortælle om dine egne bekymringer og problemer. De har nok at tænke på i forvejen.
Andre gange kan sygdommen forandre stemningen derhjemme og overskuddet hos jer alle kan være blevet mindre. Måske har nogle af jer en kortere lunte?
Mød andre i samme situation
Selvom tanken om at møde andre unge i samme situation – for nogle – godt kan være grænseoverskridende og angstprovokerende, er de fleste unge virkelig glade for at kunne spejle sig i andre. I vores grupper for unge, der er pårørende til syge forældre, kan du dele erfaringer og tale med andre, som ved hvordan det er at være ung, og samtidigt gå med mange tanker, spørgsmål og bekymringer i forhold til sygdommen og fremtiden. Det kan være en stor lettelse at møde genkendelse på dine reaktioner, og for mange unge er gruppen et frirum.
Vi har grupper for unge i alderen 13-15 år og 16-19 år. Hvis du bor tæt på København har vi fysiske grupper, og i resten af landet er der mulighed for at møde andre unge online. Grupperne ledes af en erfaren psykolog, der ved meget om unges reaktioner på forældres sygdom.
Chat med andre unge
Hver eneste dag kl. 17-21 kan du chatte anonymt med en af vores unge frivillige på Sorglinjen.
Mange af de frivillige har selv prøvet at have en syg forælder og ved, hvordan det føles. For mange er det rart at kunne chatte med nogen, som selv har erfaringer og måske kan give nogle gode råd til, hvordan man bedst muligt kan håndtere de spørgsmål, bekymringer, tanker og følelser, man kan have, når ens mor eller far har en kronisk eller livstruende sygdom som kræft, sclerose, gigt, demens, KOL, følgevirkninger af en ulykke, blodprop, hjerneblødning eller andre fysiske sygdomme, som påvirker dig, dine forældre og jer som familie.
QUIZ - Er du okay?
Kender du en ung med en alvorligt syg forælder?
Du kan gøre en forskel!
Mange unge pårørende føler sig alene og tilsidesætter ofte egne behov. Tit ved de ikke, at det kan hjælpe at tale med andre i samme situation, eller med en professionel.
Du kan hjælpe en ung pårørende ved at fortælle ham eller hende at der er hjælp at hente hos Børn, Unge & Sorg, der giver gratis støtte og behandling. Fortæl om ‘Er du okay?’ – eller giv vores gode råd videre.
Hvem er Børn, Unge & Sorg?
Hos Børn, Unge & Sorg har vi i over 20 år hjulpet børn og unge med alvorligt syge forældre. Vi tilbyder gratis støtte og behandling.
Passer vores hjælp ikke til dig?
Er du ikke teenager, men måske lidt yngre eller ældre? Eller er det andre problemer end sygdom hos en forælder, du slås med? Så passer nogle af vores andre tilbud måske til dig - eller måske er der andre organisationer, der kan hjælpe.
Chatten er for alle teenagere, der har en alvorligt syg mor eller far. Chatten er åben alle dage kl. 17-21. Her kan du helt anonymt chatte med en ung frivillig fra Børn, Unge & Sorg.
Sorglinjen er for alle i alderen 13 år og opefter, som har en syg mor, far, søster eller bror - eller som har mistet. Sorglinjen er åben mandag til søndag kl. 17-21. Alle dage kan du komme i kontakt med en ung frivillig via chat, telefon, sms og brevkassen
Børnetelefonen er alle børns linje til rådgivning, trøst eller bare til en voksen, der har tid til at lytte. Uanset om det drejer sig om venskaber, der slår gnister, forældres skilsmisse eller alvorlige svigt af børn.
TUBA tilbyder hjælp til børn og unge med forældre, der har et misbrug.
Den almennyttige forening De Vildeste Fugle tilbyder støtte til børnefamilier, hvor en forælder har alkoholproblemer