Til venner – ‘Er du okay?’

‘Er du okay?’ er Børn, Unge & Sorgs gratis tilbud til teenagere, 13-19 årige, der lever som pårørende til en alvorligt syg mor eller far. Her på siden har vi samlet nogle gode råd til, hvordan du som ven bedst kan støtte. For nemheds skyld kalder vi dig her på siden for en ‘ven’, men det er tanken, at alle, også familiemedlemmer, kan få glæde af at læse med.

At være en god ven/veninde og støtte for en teenager, der lever med en syg mor eller far, er ikke let. Din ven er måske blevet anderledes, og det er svært for jer begge. Det kan godt sætte jeres relation på prøve, men det kan lade sig gøre. I skal bare finde ud af hvordan.

Hvordan du skal reagere, afhænger af forskellige ting. For eksempel din alder og din relation til den unge/teenageren. Har du spørgsmål eller brug for rådgivning? Kontakt vores psykologiske rådgivning, så vi kan vejlede dig i forhold til din specifikke situation.

Hvis du har brug for at tale om det med en af Børn, Unge & Sorgs psykologer kan du læse mere her.

Din vens behov kan ændre sig

Det er ikke alle teenagere, der har brug for det samme, og teenagere har ikke brug for det samme fra alle. Nogle har brug for et frirum. Andre har brug for, at vennerne spørger ind til, hvordan de har det.

Din vens behov kan ændre sig fra dag til dag og fra det ene øjeblik til det andet. Og du skal vide: Din ven er vanskelig og stiller ofte krav, som han eller hun måske først senere kan se er urimelige, men ikke nu, fordi han eller hun er så ked af det.

[addtoany url="https://erduokay.dk/ven/?nr=1" title="Din vens behov kan ændre sig"]
Er du i tvivl, så spørg!

Måske tænker du allerede: “Det kan jeg slet ikke finde ud af, det er alt for indviklet”. Det lyder også krævende og hårdt. Men heldigvis gør rigtig mange af jer det, I kan, og oftest mere til.

Det bedste er at spørge din ven direkte, hvad du kan gøre. Måske ved hun/han det ikke, men så har du vist, at du er der og gerne vil hjælpe. Og det er det vigtigste.

[addtoany url="https://erduokay.dk/ven/?nr=2" title="Er du i tvivl, så spørg!"]
Det vigtigste er at vise, du stadig er der

Ingen kan gætte alle behovene og give den rigtige støtte – men unge, der har prøvet det, siger:

Det handler om, at du skal være der og ikke være bange for at spørge, hvad jeg har brug for. Du behøver ikke forstå – det kan du ikke, du har jo ikke prøvet det selv. Du må ikke holde op med at spørge, fordi jeg ind imellem afviser dig.

[addtoany url="https://erduokay.dk/ven/?nr=3" title="Det vigtigste er at vise, du stadig er der"]

Hvad kan man gøre?

Her på siden får du nogle gode råd om, hvordan du kan være der for en god veninde eller ven, der som teenager oplever at leve med en syg mor eller far.

Det kan give dig mulighed for bedre at forstå og kunne spørge til din ven.

Hvis din ven har en syg mor eller far  har du også mulighed for at spørge vores unge frivillige til råds.

De sidder klar på Sorglinjen alle ugens dage kl. 17-21.

“Det bedste var, når mine venner trak mig til side og gav mig en krammer eller spurgte, hvordan det gik.”

"Da jeg havde det allersværest, var det bedste, at mine veninder kom hen til mig og tog armen hen over mig og spurgte, om de kunne hjælpe."

"Der var en masse omkring mig, men jeg kunne ikke finde ud af at bruge dem. Dem der alligevel nåede ind til mig, var dem som blev ved med at ringe og dukke op – det lettede min følelse af at stå alene."

Hør hvad Liv og Leah siger om at leve med alvorligt syge forældre