Gode råd

Livet med alvorligt syge forældre

Hos Børn, Unge & Sorg ved vi, at livet med en alvorligt syg mor eller far kan være rigtig svært. På baggrund af vores snakke med rigtig mange pårørende børn og unge, har vi samlet en række gode råd, som måske også kan hjælpe dig?

Acceptér at du ikke magter det hele

Det er ikke underligt, hvis du føler, at du ikke har din sædvanlige energi og ikke kan overkomme alt det, du plejer. Det er ikke tegn på, at du er mærkelig, syg eller ved at blive skør. Det er fordi, du er under et stort pres. Det er nødvendigt for dig at prioritere dine kræfter: at gøre det der er vigtigst, at give dig selv lov til at gøre rare ting og ikke bebrejde dig selv, når du ikke magter det hele.

Dine tanker og følelser er normale

Måske er det hårdt for dig at besøge denne side, se filmene og læse teksterne med andre unges historier. På den anden side kan det være en enorm lettelse at opdage, at de svære ting man kæmper med, er noget, som andre i samme situation også kender til. Man føler sig måske lidt mindre alene og anderledes end alle andre, når man reagerer som man gør.

Stil spørgsmål

Mange pårørende har brug for at kunne følge med i, hvad der sker med sygdommen og behandlingen, og hvor alvorligt det er. Spørg dine forældre eller andre om det du vil vide, og lad dig ikke nøjes med et “Det skal du ikke bekymre dig om…“.

Når du er usikker og bekymret, er det i orden at bede om klar besked. Nogle unge synes det hjælper at komme med til én eller flere lægesamtaler, så de selv hører, hvad der bliver sagt. Så behøver man for eksempel ikke spekulere på, om ens forældre skjuler noget. Det kan også være rart for dig at følge med til en behandling, så du ved, hvad din mor eller far taler om. Bare sørg for, at det ikke bliver for meget for dig.

Husk at veksle mellem dine egne behov og din syge forælders behov

Selv om der kan være brug for, at du er mere hjemme og hjælper din syge forælder, er det vigtigt, at du sørger for, at der stadig er plads til dine behov og til dit ungdomsliv med skole, fritidsinteresser og venner.

Du har brug for pauser fra alt det, der handler om sygdom og for at være en almindelig ung, der har det sjovt indimellem og som også har andre ungdomsproblemer. Det er ikke mindst nødvendigt, hvis du har en ulykkelig forælder, der kun kan tale om sygdom. Uden pauser kan du ikke få det nødvendige overskud til at støtte din forælder.

Det vil formentlig også glæde din mor eller far at opleve, at hans eller hendes sygdom ikke forhindrer dig i at gøre de ting, du går op i.

Sæt grænser for hvad du skal involveres i

Det er svært at sige nej til en syg mor eller far, der beder dig om hjælp. Det gælder særligt, hvis din forælder er alene.

Måske vil din forælder gerne have dig med til alle aftaler på sygehuset, eller afviser måske at I får hjælp udefra til opgaver i hjemmet og til personlige pleje (for eksempel toiletbesøg og badning).

Personlig pleje af en syg forælder kan være meget grænseoverskridende, så husk at det er helt ok at sætte grænser og sige fra over for noget, du oplever som meget belastende. Det vil gavne både din forælder og dig.

Tal med dine forældre om hvordan du har det

De fleste unge har brug for at tale med andre om, hvordan de har det. Det kan lette og gøre følelsen af at være alene med det svære, lidt mindre.

Vigtigst er det, at du får talt med din syge forælder om din tristhed og usikkerhed. Både den du oplever lige når du hører om din forælders sygdom og det som du oplever i løbet af sygdomsforløbet.

Fortæl om din angst for at miste og fortæl, hvad mor eller far betyder for dig. Det kan være svært, hvis du er bange for at gøre din forælder ked af det eller hvis hun eller han hurtigt siger, at der ikke er noget at bekymre sig for. Lad dig ikke feje af, men forsøg at fortælle, at du alligevel gør dig mange tanker om det.

Det gælder også din raske forælder. Det er vigtigt, at kunne hente støtte hos den raske forælder, men det kan være svært, hvis den raske forælder er ked af det og belastet af de ekstra forpligtelser, der hviler på ham eller hende. Men prøv alligevel. Ofte er det godt for din mor eller far stadig at føle sig værdifuld som forælder.

Få vigtige ting sagt og gjort, mens der er tid

Uanset om din forælders sygdom er livstruende eller ej, kan en alvorlig sygdom betyde, at du gør dig tanker om ting, du skal sige eller gøre, inden det er for sent.

Det kan være at tage på en ferie eller udflugt, som I ofte har talt om. Det kan være at høre mere om deres liv – både før og efter du blev født. Det kan være, at du har lyst til at I ser på familiebilleder sammen, eller at I rydder op i tidligere misforståelser eller konflikter, som nager dig. Eller det kan være du har behov for at få fortalt, at du elsker din mor eller far. Også selvom det er ord, I ikke plejer at bruge.

Måske tænker du, at dét at gøre og sige disse ting er det samme som at sige, at du tror din mor eller far kommer til at dø af sygdommen. Men sådan behøver det ikke at være. Du kan for eksempel fortælle, at sygdommen har fået dig til at tænke over den slags ting – om hvad der er vigtigt i livet, selv om du forhåbentlig har mor eller far mange år endnu.

Hvis du har et svært og konfliktfyldt forhold til din mor eller far, kan det være en god ide at tænke over, om det er vigtigt for dig at prøve at få et bedre forhold til ham eller hende, mens det er muligt. Er der noget, du skal nå med ham eller hende, som du tror, du vil fortryde ikke at nå?

Brug andre

Det kan være særligt svært at bruge dine forældre som støtte, hvis de enten er meget ulykkelige eller meget optimistiske og håbefulde, fordi du så kan være bange for at tage håbet fra dem. Hvis du slet ikke kan tale med dem om det du spekulerer på, kan du overveje om der er andre voksne, du kan tale med.

Det kan for eksempel være familiemedlemmer, venner af familien, en klasselærer, en træner eller en venindes forældre.

Mød andre unge i samme situation

Hvis du føler dig meget alene med dine bekymringer og oplever, at det er svært at tale med din familie og dine venner, så kan det være en god idé at tale med andre unge i samme situation. For eksempel i en samtalegruppe eller hos en ungerådgivning, hvor du kan tale med andre unge i samme situation som dig. Her vil du møde andre unge, der forstår hvad du taler om – uden at du behøver forklare så meget. Det kan gøre følelsen af at være alene med problemerne mindre og give dig et frirum, hvor der er fokus på dig.

Søg professionel hjælp

Hvis du er så ked af det og overvældet af situationen eller du har svært ved at fungere i dagligdagen, bør du søge professionel hjælp. For eksempel hvis du ikke kan passe din skole eller din uddannelse, har problemer med at sove, er konstant trist eller udmattet, isolerer dig og ikke kan tage dig sammen til noget. Når man er under rigtig stort pres, er det kun naturligt, at man ikke kan klare det hele selv.

Fandt du ikke det, du ledte efter?

Har du andre spørgsmål? Eller brug for at tale med andre unge, der har prøvet noget af det samme som dig? Kontakt Linjen her!

 

 

Trænger du til en snak?

Synes du, det er svært at have en syg forælder? Og har du brug for gode råd eller hjælp til at klare tanker, følelser og hverdagen med en syg forælder?

Børn, Unge & Sorg har dygtige psykologer, der kan lytte og råde dig – og som kan vurdere om du har brug for hjælp.

 

 

Kontakt os

Passer vores hjælp ikke til dig?

Er du ikke teenager, men måske lidt yngre eller ældre? Eller er det andre problemer end sygdom hos en forælder, du slås med? Så passer nogle af vores andre tilbud måske til dig - eller måske er der andre organisationer, der kan hjælpe.

Linjen

Linjen er for dig, der er 13-28 år og som har en syg mor, far, søster eller bror – eller som har mistet. På Linjen møder du Børn, Unge & Sorgs unge frivillige, der alle har prøvet det samme som dig. Du kan møde dem både på sms, chat, telefon eller brevkasse.

Børnetelefonen

Børnetelefonen er alle børns linje til rådgivning, trøst eller bare til en voksen, der har tid til at lytte. Uanset om det drejer sig om venskaber, der slår gnister, forældres skilsmisse eller alvorlige svigt af børn.

TUBA

TUBA tilbyder hjælp til børn og unge med forældre, der har et misbrug.

Psykiatrifonden

Psykiatrifonden tilbyder hjælp til børn og unge med psykisk syge forældre.

Ventilen

Ventilen tilbyder hjælp til ensomme unge.

Se flere af Børn, Unge & Sorgs tilbud her