Han bliver til et monster

På DR Ultra kan du høre beretningen fra en ung kvinde, der blev udsat for vold af sin stedfar. Find link til filmen herunder, hvor du også kan læse mere om hendes oplevelser og den vold, hun har været udsat for.

Billedet linker til en video, på DR Ultra. En ung pige fortælller hvordan hun som barn, var bange for sin stedfar. Han var voldelig. Han råbte hende højt og længe ind i hovedet, og han blev som et monster når han blev vred. Der var mange strenge regler, og hun var utryg, når han var hjemme.

Se videoen på DR Ultra 

Pigen om at finde kræfter til at stå imod volden

“Det har været et stort frirum for mig at gå i skole og til sport. Og det har også været et frirum at komme hjem, når der ikke var nogen hjemme. Jeg har i mange år nydt at være alene hjemme. Jeg har været fri til at være mig selv, når han ikke har været hjemme – og haft en pause og et pusterum til at kunne gøre, hvad jeg har lyst til.”

Herunder kan du læse lidt mere om de former for vold, pigen fortæller om:

Psykisk vold

“Det er svært at få andre til at forstå, hvad psykisk vold er. Du kan jo ikke se mærker.”

Pigen beskriver, at den psykiske vold nedbryder ens indre. At ens selvopfattelse bliver ødelagt af dagligt at blive pillet ned psykisk.

Når stedfaren var hjemme, var hun altid på dupperne for at afkode hans humør og undgå skældud.

“Jeg kunne høre det på måden, han kom ind ad døren på. Jeg kunne høre det på måden, han gik på gulvet på. Bare den måde, han rømmede sig på. Det var faktisk den måde, der var mest tydeligt. Så vidste man godt, at nu var der ballade.”

“Bliver han rigtig vred, så bliver han det der monster, hvor du sidder som et lille barn og bliver råbt ind i hovedet af en voksen mand. Ordene flyver ud, og spyttet flyver ud, og det hele bliver meget voldsomt.”

Oplever du også psykisk vold derhjemme?

Få hjælp her

Kontrol og styrende adfærd

“Min stedfar, han har aldrig været fysisk voldelig. Men han har været ekstremt kontrollerende og meget dominerende. Han var den, der bestemte, og der var tydelige grænser for ham, hvad vi måtte, og hvad vi ikke måtte. Han havde rigtig mange regler.”

Sådan fortæller pigen om stedfaren, der blandt andet ikke ville have, at hun stod op om natten for at tisse.

“Så bygger der jo den dér stemning op inde i én, hvor frygten for at skulle tisse gør, at man skal tisse.”

Pigen lå ofte vågen om natten, indtil hun ikke længere kunne holde sig. Gik hun til sidst på toilettet, blev hun skældt ud og råbt af.

Kontrol og dominans er også psykisk vold.

Oplever du psykisk vold derhjemme?

Få hjælp her

Både god og ond: svært når en man holder af, samtidig gør en bange

Pigen oplevede sin stedfar som både god og ond. Det var svært, at han på den måde skiftede personlighed.

“Så havde man jo heller ikke lyst til at miste ham. Men derfor gjorde det jo stadig rigtig ondt, når han gjorde de ting, som var ubehagelige eller på anden måde gjorde mig ked af det. Det havde været meget nemmere at forholde sig til, hvis han kun havde været ond.”

 

Lad os hjælpe dig, hvis du oplever vold derhjemme?

Få hjælp her

Er du bange eller ked af det, du har set?

Videoen kan være voldsom at se.

Når du læser om svære ting eller ser videoer på erduokay.dk, kan det gøre indtryk. Det gælder uanset, om du kan genkende eksemplerne fra dit eget liv eller ej.

Bliver du ked af det eller bange kan du følge en eller flere af disse råd:

– Tal med en af vores rådgivere på chat, hvis dine reaktioner bunder i egne oplevelser med konflikter eller vold derhjemme. Få hjælp her.

– Tal med en voksen. Også selvom du ikke kan sige præcist, hvad det er, du er ked af eller påvirket af. Voksne kan nemlig hjælpe dig. Det kan være en af dine forældre, en lærer, en pædagog i SFO’en eller en anden voksen, du er tryg ved at tale med.

– Tal med en ven eller veninde, som du kan betro dig til. Måske kan han eller hun hjælpe med at sige det til en voksen.

– Måske kan du foreslå din lærer at snakke om det i klassen. Der er sikkert andre, der har det ligesom dig.

Læs mere om vold her

Andre film fra DR Ultra

Klik for at komme hurtigt væk fra siden (åbner dr.dk/ultra). Du kan også slette dine spor på computeren.