Far leder altid efter fejl

På DR Ultra kan du høre beretningen fra et søskendepar, der blev udsat for vold af deres far. Find link til filmen herunder, hvor du også kan læse mere om deres oplevelser og den vold, de har været udsat for.

Se videoen på DR Ultra

Søskendeparrets råd til dig, der oplever vold og konflikter derhjemme

“Hvis der er et barn, der har det på den her måde, så vil jeg helt klart anbefale, at man går ud og finder én, man kan snakke med. Det kan være alt fra en rigtig god lærer eller en god pædagog. Bare prøve at finde én, man kan snakke med, for det hjælper faktisk at snakke.”

Herunder kan du læse lidt mere om den vold, søskendeparret fortæller om:

Konflikter og en kortluntet bombe

Søskendeparret fortæller, at deres far har en kort lunte.

“Man skulle altid have listesko på, når man var sammen med vores far, for ellers så kunne man meget nemt ryge ud i et raserianfald, og så vidste man bare, at man skulle virkelig passe på. Så kunne bomben springe hvert sekund. Det havde man jo ikke lyst til.”

“Når vores fars bombe springer, så ryger vi enten ind på værelset, eller også råber han helt vildt. Han har jo tendens til at råbe rimeligt meget. Jeg tror godt, han kan glemme lidt, at vi stadigvæk er børn.”

Inden forældrene blev skilt, kunne børnene nogle gange høre forældrene være uvenner om aftenen. Da faren flyttede, skulle børnene bo hos ham noget af tiden.

“Nogle gange så tænker jeg ‘fedt, vi skal ud til vores far’, fordi jeg havde glædet mig til at se ham. Når vi så kom hen til ham, så lavede vi jo ingenting.”

Børnene oplevede, at faren ikke havde overskud til dem. Bare den mindste ting, så fik de at vide, at de var nogle møgunger. Ofte måtte de ringe til deres mor for at blive hentet igen.

Det er psykisk vold, hvis man gang på gang over en periode bliver ydmyget og kritiseret af en forælder.

Læs mere om psykisk vold herunder.

Psykisk vold

“Det vores far gør, som er psykisk vold, det er for eksempel det der med, at han hele tiden kritiserer os for alle mulige ting, han synes, vi gør, eller ting, han synes, vi ikke gør.”

Den psykisk vold fandt tit sted under måltider.

“Min far har nogle strenge regler. For eksempel, at han ikke vil have, at vi smasker. Og man bliver virkelig presset psykisk, når han har den regel. Hver gang man spiser, så kommenterer han på, at vi smasker.”

“Han fortæller os på en måde, at vi ikke er gode nok.”

“Det er vores egen far. Det er ikke meningen, han skal fortælle ‘hold kæft, nogle dårlige børn, I er’.”

Oplever du også psykisk vold derhjemme?

Få hjælp her

Nedbrudt selvværd

Den konstante kritik har gjort, at begge børn i dag har svært ved at tro på sig selv. Som den ene fortæller:

“Det, at han har været så kritiserende, har gjort, at jeg er usikker på mig selv og har svært ved at tro på, at jeg er god nok.” 

Den anden supplerer:

“Jeg kan også mærke, at jeg er blevet ret usikker. Når jeg er sammen med mine venner og sådan noget, kan jeg godt blive ret usikker, om de faktisk kan lide mig, eller om jeg er ved at miste dem som bedste venner. Og jeg har også lidt svært ved at føle nogle gange, om jeg er god nok.”

“Jeg har det stadig ret svært og kæmper med nogle svære ting, men jeg føler, at jeg prøver,  og jeg er ved at få det bedre, fordi jeg snakker med folk om det.”

Psykisk vold er ikke okay! Det er ulovligt – og det skader den person, som det rammer.

Få hjælp, hvis du oplever psykisk vold

Chat eller SMS her

 

Lad os hjælpe dig, hvis du oplever vold derhjemme?

Få hjælp her

Er du bange eller ked af det, du har set?

Videoen kan være voldsom at se.

Når du læser om svære ting eller ser videoer på erduokay.dk, kan det gøre indtryk. Det gælder uanset, om du kan genkende eksemplerne fra dit eget liv eller ej.

Bliver du ked af det eller bange kan du følge en eller flere af disse råd:

– Tal med en af vores rådgivere på chat, hvis dine reaktioner bunder i egne oplevelser med konflikter eller vold derhjemme. Få hjælp her.

– Tal med en voksen. Også selvom du ikke kan sige præcist, hvad det er, du er ked af eller påvirket af. Voksne kan nemlig hjælpe dig. Det kan være en af dine forældre, en lærer, en pædagog i SFO’en eller en anden voksen, du er tryg ved at tale med.

– Tal med en ven eller veninde, som du kan betro dig til. Måske kan han eller hun hjælpe med at sige det til en voksen.

– Måske kan du foreslå din lærer at snakke om det i klassen. Der er sikkert andre, der har det ligesom dig.

Læs mere om vold her

Andre film fra DR Ultra

Klik for at komme hurtigt væk fra siden (åbner dr.dk/ultra). Du kan også slette dine spor på computeren.