Her ligger, der normalt en video, men for, at du kan se den, skal du acceptere marketing cookies.

Far sagde grusomme ting

Videoen herover er fra DR Ultra og giver et indblik i, hvordan det er at vokse op i et hjem med vold. Pigen og hendes søster blev udsat for forskellige former for vold af deres far. Det er den fortælling, du kan høre i videoen.

Pigens råd, hvis du er bekymret for en ven

“Hvis man ved, eller har mistanke om, at ens venner oplever vold i hjemmet, så burde man nok fortælle det til én af sine lærere eller sine forældre, for at der bliver gjort noget. Så at den person ikke føler sig alene med det hele.”

5 råd, hvis du er bekymret for en ven

Herunder kan du læse lidt mere om de former for vold, pigen fortæller om:

Fysisk vold

“Min far kunne finde på at sparke til os og kaste ting på os, eller hvis vi stod i vejen for ham, så kunne han finde på at skubbe os. Og så kunne han finde på at tage os i tøjet, og så råbe os lige ind i ansigtet og true.”

Pigen og hendes søster oplevede, at deres far kunne blive sur og voldsom fra det ene øjeblik til det andet.

Pigen fortæller blandt andet, at hun aldrig var tryg. Når de kom hjem fra skole var der ofte skænderier og uro, og de vidste med hendes egne ord ikke, om en af dem ville ende med at blive slået eller blive rusket i.

Oplever du også fysisk vold derhjemme? 

Få hjælp her

Psykisk vold

Pigen fortæller også, at faren kunne sige nogle grusomme ting til hende og lillesøsteren.

“Jeg kan ikke huske tidspunkter, hvor min far ikke har været sur på os. Siden jeg var lille, er vi vokset op med, at han har talt grimt til os.”

“Jeg var meget klodset som barn, fordi at jeg jo altid var så nervøs. Så kunne han finde på at sige, jeg altid var så dum, fordi jeg altid tabte alting. Det gjorde det bare værre. Det var meget ubehageligt at skulle gå og være bange konstant.”

Oplever du også psykisk vold derhjemme?

Få hjælp her

Manipulation og kontrol

Da forældrene blev skilt, oplevede pigen, at når hun boede hos faren, måtte hun ikke ringe til moren eller snakke om hende.

Faren var meget manipulerende. Pigen kom derfor til at tvivle på, om det hun selv oplevede var rigtigt. Han fortalte fx, at det var pigens mor, der udøvede. Ikke ham.

“Jo ældre jeg blev, jo mere begyndte jeg at forstå, hvordan han prøvede at snakke og manipulere os, og så vidste jeg bare, at det var ikke noget, at jeg ville have. Jeg ville ikke vokse op med sådan en far. Så ville jeg hellere være uden.”

Manipulation, kontrol og isolation er også psykisk vold.

 

Lad os hjælpe dig, hvis du oplever fysisk eller psykisk vold derhjemme?

Få hjælp her

Er du bange eller ked af det, du har set?

Videoen kan være voldsom at se.

Når du læser om svære ting eller ser videoer på erduokay.dk, kan det gøre indtryk. Det gælder uanset, om du kan genkende eksemplerne fra dit eget liv eller ej.

Bliver du ked af det eller bange kan du følge en eller flere af disse råd:

– Tal med en af vores rådgivere på chat, hvis dine reaktioner bunder i egne oplevelser med konflikter eller vold derhjemme. Få hjælp her.

– Tal med en voksen. Også selvom du ikke kan sige præcist, hvad det er, du er ked af eller påvirket af. Voksne kan nemlig hjælpe dig. Det kan være en af dine forældre, en lærer, en pædagog i SFO’en eller en anden voksen, du er tryg ved at tale med.

– Tal med en ven eller veninde, som du kan betro dig til. Måske kan han eller hun hjælpe med at sige det til en voksen.

– Måske kan du foreslå din lærer at snakke om det i klassen. Der er sikkert andre, der har det ligesom dig

Læs mere om vold her

Andre film fra DR Ultra

Klik for at komme hurtigt væk fra siden (åbner dr.dk/ultra). Du kan også slette dine spor på computeren.