Hvad er vold?

Inden vi sætter ord på, hvad vold er, skal du vide, at vold mod børn er forbudt. Men hvad er vold så? Læs mere herunder.

Vold er mere end slag og skub

Vold er mange ting. Og det kan være svært at kende forskellen på konflikter, skældud og vold.

Du kender sikkert vold som slag og spark. Handlinger, som gør skade på en anden person. Det kalder man for fysisk vold. Det er også fysisk vold, når man fx bliver nevet, skubbet hårdt, holdt fast og lukket inde.

Men vold er også andet end slag og blå mærker.

Andre former for vold

Forældre og voksne kan ”slå med ord”.

Du kan opleve, at de siger eller gør noget, som gør ondt indeni, og som gør dig ked af det, utryg eller bange.

Derfor snakker man om, at vold også kan være blandt andet psykisk og materiel.

Hør en ung fortælle om at leve i et hjem med vold.

Du kan opleve psykisk vold ved, at du flere gange igennem længere tid:

  • Bliver ydmyget og kritiseret. Du bliver måske kaldt grimme ting eller talt ned til.
  • Bliver ignoreret eller får forbud mod at snakke med andre, så du er meget alene.
  • Bliver truet. En trussel kan fx være, hvis en voksen truer med at skade dig, hvis du ikke hører efter. Men det kan også være, hvis en forælder truer med, at du ikke må se din anden forælder.
  • Bliver holdt øje med og kontrolleret i, hvad du laver, og hvor du er.
  • Bliver overvåget på din telefon eller tablet.
  • Får dine ting ødelagt eller taget fra dig.
  • Bliver manipuleret til at gøre eller sige ting, du ikke har lyst til. Det kan fx være at få dig til at gøre ting mod andre, du ikke har lyst til, eller få dig til at få informationer fra andre.
  • Bliver bedt om at svare på ting, du ikke har lyst til. Fx hvis din ene forælder udspørger dig om ting, der handler om din anden forælder.
  • Bliver inddraget i dine forældres konflikter, og at de igen og igen taler grimt om hinanden over for dig.
  • Ser dine søskende eller en forælder blive slået, skubbet, ignoreret, nedgjort eller råbt ad.

Næsten alle børn får skæld ud af deres forældre, oplever at de skændes eller at man måske ikke får den opmærksomhed fra sin mor eller far, man kunne ønske sig. Hvis det er noget, der kun sker engang imellem, vil man ikke betegne det som ”psykisk vold”.

Selvom det kun sker indimellem kan man stadig godt blive utryg og ked af det. Det kan derfor være en god ide, at du taler med dine forældre om, hvad det gør ved dig.

Er du utryg, vred, ked af det og bange?

Hvis du kan genkende nogle af disse eksempler, kan du sikkert også genkende følelsen af at være utryg, vred, ked af det og bange.

LÆS OGSÅ: 4 råd, hvis du bliver bange eller utryg

Når ens forældre har voldsomme konflikter, eller man selv oplever vold, er det naturligt at føle sig utryg.

Det er rigtig svært at være utryg der, hvor man bor. Det er meningen, at man skal have det godt og være tryg i sin familie. Måske har du det godt noget af tiden og kan blive forvirret over, hvorfor det indimellem er utrygt og svært derhjemme, og hvorfor stemningen nogle gange er dårlig.

Flere børn, der oplever vold, fortæller også om, at de har blandede følelser over for den forælder, der udøver volden. Vi er født til at elske vores forældre, fordi vi er afhængige af, de passer på os. Når ikke de passer på os, kan vi derfor både mærke kærlighed og frygt på samme tid. Det kan være forvirrende og gøre det svært og måske også konfliktfyldt at være sammen med den forælder.

Det er aldrig din skyld. Det vigtigt, at du ikke går alene med dine tanker og følelser. Sig det til en voksen, du er tryg ved, eller søg hjælp på vores chat.

Få hjælp her

Se film med eksempler på psykisk vold

Psykisk vold kan være svært at beskrive. Derfor har vi lavet to film, som viser eksempler på, hvordan det kan udspille sig, når en forælder udøver psykisk vold mod et barn.

Klik for at komme hurtigt væk fra siden (åbner dr.dk/ultra). Du kan også slette dine spor på computeren.